COVID-19 – Ο Κόσμος Πλέον Δεν Είναι Όπως Πριν

Η Ασφάλιση μπορεί και συνδράμει άτομα και επιχειρήσεις σε δύσκολους καιρούς με την διασπορά του κόστους αποκατάστασης των συνεπειών του κινδύνου σε ένα πλήθος ασφαλισμένων. Ως θεσμός έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά επί αιώνες για την επαναφορά στην ομαλότητα μετά από απρόβλεπτα καταστροφικά συμβάντα. Διαχρονικά επιχειρήσεις και οργανισμοί βασίζονται στην Ασφάλιση για την προστασία τους έναντι κινδύνων αιφνίδιας διακοπής της λειτουργίας τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Εφοδιαστική Αλυσίδα Ειδικών Απαιτήσεων Για Προϊόντα Υψηλής Αξίας

Ο Σταύρος επιστρέφει στo θέμα της αποτελεσματικής διαχείρισης και θωράκισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτή τη φορά, αντλώντας από την εκτεταμένη εμπειρία και την τεχνογνωσία του στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων και του σχεδιασμού της αδιάλειπτης συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας (Business Continuity Planning – BCP), απευθύνεται σε ακροατήριο επαγγελματιών διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας από τομείς εφοδιασμού, παραγωγής, διακίνησης υλικών και διανομής προϊόντων.

Διαβάστε Περισσότερα

Ασφάλιση Διακοπής Εργασιών – Διακανονισμός Ζημιών

Ανεξάρτητα από το μέγεθος ενός οργανισμού, είτε πρόκειται για μια τοπική επιχείρηση ή για μια πολυσχιδή παγκόσμια εταιρεία, η ασφάλιση διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εξαιτίας κάποιου καταστροφικού συμβάντος (Business Interruption -BI), και ο διακανονισμός των ζημιών, θεωρούνται ως προκλήσεις υψηλής πολυπλοκότητας από τους διαχειριστές κινδύνων (risk managers) όσο και από τους ασφαλιστές. Ο υπολογισμός των απωλειών από την απροσδόκητη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης συνεπάγεται ανάλυση και ερμηνεία πλήθους πολύπλοκων παραμέτρων με σημαντικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της επιχείρησης. Συχνά, ακόμη και risk managers που δεν έχουν εξοικείωση με θέματα ΒΙ μένουν έκπληκτοι με τον όγκο της δραστηριότητας, το προσωπικό και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης αποζημίωσης διακοπής εργασιών.

Διαβάστε Περισσότερα

Κίνδυνοι Εφοδιαστικής Αλυσίδας: Μένοντας Ένα Βήμα Μπροστά

Η αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μια από τις πλέον υποτιμημένες και παρεξηγημένες πτυχές του μάνατζμεντ. Η εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία μπορεί να είναι υποτυπώδης, τοπικού χαρακτήρα, ή πολυεπίπεδη και παγκόσμιας εμβέλειας, ελέγχει τη ροή των προϊόντων και των πληροφοριών και, ως εκ τούτου, τη ροή των κεφαλαίων. Καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, η εξωτερίκευση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης (outsourcing) αυξάνεται, έτσι οι επιχείρησεις χρειάζεται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αξιολόγησης και διαχείρισης των κινδύνων που απειλούν την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Διαβάστε Περισσότερα

Διαχείριση Κινδύνων Φήμης — Ήρθε η Ώρα για Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Αντοχής στην Κορυφή

Ποιός θα το φανταζόταν; Σε μια εποχή που ο δείκτης Dow Jones Industrial Average περνάει τις 15.000 μονάδες για πρώτη φορά και η ευφορία των επενδυτών παραμένει αμείωτη, η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και στο ανώτερο επίπεδο των Δ/νων Συμβούλων τους πλησιάζει, ή βρίσκεται ήδη, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι επενδυτές έχουν στραφεί ακόμη και εναντίον του Δ/ντος Συμβούλου που κάποτε θεωρείτο αλάνθαστος, του Jamie Dimon της JP Morgan Chase, προτρέποντάς τον να εγκαταλείψει έναν από τους δύο ρόλους του ως Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος, λόγω των λαθών του που ήρθαν με πάταγο στη δημοσιότητα.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους κινδύνους σας;

Έχει λοιπόν ξαφνικά το ενδιαφέρον για τους επιχειρηματικούς κινδύνους αποκτήσει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων; Και αυτό το ενδιαφέρον είναι αληθινό ή κινείται απλώς στη σφαίρα της αφηρημένης σκέψης; . Τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερο, ενθουσιώδεις συζητήσεις σε επίπεδο Δ/ντων Συμβούλων και Μελών Διοικητικών Συμβουλίων για την διαχείριση επιχειρηματικών κινδύνων (Enterprise Risk Management – ERM). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στο χώρο των μεγάλων Ελληνικών επιχειρήσεων το ERM είναι από τα πλέον “μοδάτα” αντικείμενα συζήτησης, μεταξύ των στελεχών του C-suite. Σήμερα πλέον δεν υπάρχει Annual Report στo οποίo να μην συμπεριλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για την διαχείριση των κινδύνων. “Η διαχείριση των κινδύνων είναι ο τρόπος για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και για να διατηρούμε αυξημένη ικανότητα για αποτελεσματικότερη προσαρμογή στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον”, λέει η μία επιχείρηση, και “ Η διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών είναι θεμελιακής σημασίας προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ομίλου μας”, δηλώνει η άλλη. Προς μεγάλη μας έκπληξη σε κανένα δεν εντοπίσαμε κάποια σαφή αναφορά σε κινδύνους που πραγματικά υπάρχουν, που παραμένουν αχαρτογράφητοι, που προβληματίζουν και τους οποίους οφείλει και πρέπει, να φροντίσει η επιχείρηση. Μήπως γιατί τα ακλόνητα στοιχεία και η ψυχρή αναφορά στην πραγματικότητα θα έβαζαν ενδεχομένως σε ανησυχία τους stakeholders της επιχείρησης;

Διαβάστε Περισσότερα

Στις Οδούς Των Ερειπίων

Αδυναμία μελών του Δ.Σ. να “δούν” κινδύνους, Ανεπάρκεια Ηγεσίας, Ήθους και Κουλτούρας, «Γυάλινη Οροφή» Κινδύνων: Αυτoί ήταν μεταξύ των υποκείμενων κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κρίση καθώς και την ικανότητα της εταιρείας να τη διαχειριστεί, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Airmic με τίτλο “Στις Οδούς Των Ερειπίων” (Roads To Ruin) όπου διερευνώνται τα αίτια και η επακόλουθη διαχείριση ενός αριθμού εταιρικών κρίσεων. Δεκαοκτώ υψηλού προφίλ εταιρικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας διερευνήθηκαν, καθώς και οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις κρίσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η AIG, η Arthur Andersen, η BP, η Cadbury Schweppes, η Coca-Cola, η Airbus EADS, η Enron, η Firestone, η Maclaren, η Northern Rock, η Shell και η Société Générale. Η έρευνα εντόπισε τα βασικά διδάγματα σχετικά με την αποτυχία αποτροπής της κάθε κρίσης και της διαχείρησης των συνεπειών της στη συνέχεια.

Διαβάστε Περισσότερα

”Μπορεί να μην ενδιαφέρεστε για αυτόν τον πόλεμο. Αλλά αυτός ο πόλεμος ενδιαφέρεται για εσάς.” (Λέων Τρότσκι)

Το στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Συριακή σύγκρουση αυξάνεται. Τώρα κινδυνεύει η σταθερότητα των γειτονικών χωρών της Συρίας και υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια της Δύσης, μεγεθύνοντας τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή και για εκείνες που στηρίζονται σε αλυσίδες εφοδιασμού της περιοχής. Η ασφάλιση έναντι πολιτικών κινδύνων είναι ένα προϊόν για την ασφάλιση επιχειρήσεων το οποίο αποζημιώνει για τις ζημίες που προκαλούνται από κοινωνική ή πολιτική αναστάτωση σε μια χώρα.

Διαβάστε Περισσότερα

Κουλτούρα Risk Management – Ο Καθένας Να Είναι ”Risk Manager”

Η κατάρρευση της Enron και άλλα εταιρικά σκάνδαλα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά αποδεικνύουν πώς η απερίσκεπτη εταιρική κουλτούρα μπορεί να οδηγήσει σε παραβατικές πρακτικές έως και την απάτη. Η πιο πρόσφατη κατάρρευση της Lehman Brothers έδειξε πώς μια κουλτούρα υψηλής επικινδυνότητας διαπέρασε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιτάχυνε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στα πλαίσια μια υγιούς νοοτροπίας επικινδυνότητας οι εργαζόμενοι έχουν ενεργό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση του κινδύνου. Οι βασικές αρχές, οι αξίες και η στάση των εργαζομένων – καθώς και η αντίληψή τους για το πώς να διαπραγματευτούν τον κίνδυνο – διαμορφώνουν τον πολιτισμό διαχείρησης του κινδύνου μιας επιχείρησης. Η καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας διαχείρησης κινδύνου είναι απαραίτητη σε όλη την έκταση της επιχείρησης και σε όλα τα επίπεδα προκειμένου το εταιρικό risk management να εφαρμόζεται αποτελεσματικά.

Διαβάστε Περισσότερα

Η Ασφάλιση Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Μ&Α) Υπαγορεύεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Κλίμα

Οι προβλέψεις για αυξημένη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική συγκυρία, όπου η αποφυγή του κινδύνου είναι το ζητούμενο, προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία για την εξέταση της Ασφάλισης Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Μ&Α) ως ένα βιώσιμο μέσο για τη μείωση των κινδύνων στις επιχειρηματικές συναλλαγές.

Διαβάστε Περισσότερα

Στον χώρο των επιχειρήσεων υπάρχουν πολλές λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με την ασφάλιση Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Ανωτάτων Στελεχών

Υπάρχουν στελέχη επιχειρήσεων που πιστεύουν ότι η ασφάλιση αυτή – D&O για συντομία, είναι μόνο για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Δεν είναι αλήθεια, λένε οι ειδικοί. Αν και μια ιδιωτική επιχειρήση δεν κινδυνεύει από ομαδική αγωγή επενδυτών, που έχουν κατά την άποψή τους ζημιωθεί από την ύποπτη κίνηση της μετοχής, μια επιχείρηση δεν είναι απαραίτητο να έχει μετόχους, προκειμένου τα ανώτερα στελέχη της Διοίκησης να κινδυνεύουν να γίνουν στόχοι αγωγών και δικαστικών διεκδικήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος EXL Consulting, σε Διεθνή Δραστηριότητα για Θέματα Διαχείρισης Κινδύνων Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Λύσεις στις Σύγχρονες Προκλήσεις.

O Σταύρος Παπαγιαννόπουλος και πάλι στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας Νοτιοανατολικής & Κεντρικής Ευρώπης, “Επιχειρησιακή Συνέχεια και Εφοδιαστική Αλυσίδα”, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2015, στην Αθήνα, αυτή τη φορά ως επίλεκτο μέλος της ειδικής προπαρασκευαστικής ομάδας “Think Tank”, καθώς και του panel σχολιασμού κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Επίσης, ως προσκεκλημένος στό Ετήσιο Συνέδριο UNiBA Partners με θέμα “Κίνδυνοι Εφοδιαστικής Αλυσίδας Μεγάλων Επιχειρήσεων”, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, 22 – 24 Οκτ, 2015, ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος διαπραγματεύτηκε τη σημασία της οικονομικά αποδοτικής διαχείρισης των κινδύνων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη επιχείρηση, μαζί με καινοτόμες λύσεις μεταφοράς κινδύνων μέσω ειδικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Διαβάστε Περισσότερα

2014 Η Πλέον Φονική Χρονιά της Παγκόσμιας Τρομοκρατίας, Απειλές στον Κυβερνοχώρο σε Έξαρση: Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΗΠΑ.

26/02/2015 – Ο James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, καταθέτοντας σήμερα στο Καπιτώλιο είπε ότι το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά στην ιστορία της παγκόσμιας τρομοκρατίας, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση αξιολόγησης παγκόσμιων απειλών. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας δήλωσε στα μέλη του Κογκρέσου ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις έφτασαν στο υψηλότερό τους σημείο, σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία. “Όταν γίνει η τελική αποτίμηση, το 2014 θα προκύψει ως η πλέον φονική χρονιά της παγκόσμιας τρομοκρατίας σε 45 χρόνια (από τότε) που επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία,” είπε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. Όπως κατά τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για άλλη μια φορά τοποθετούν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, πάνω από την τρομοκρατία. Ο James Clapper άρχισε την κατάθεσή του διαβάζοντας από την έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών, με τις απειλές στον κυβερνοχώρο, οι οποίες “αυξάνονται σε συχνότητα, σε κλίμακα, σε επινοητικότητα και σε σοβαρότητα των επιπτώσεων.” “Η απειλή του κυβερνοχώρου δεν μπορεί να εξαλειφθεί, μόνο η διαχείριση των κινδύνων είναι εφικτή,“ δήλωσε ο Clapper.

Διαβάστε Περισσότερα

Σταύρος Παπαγιαννόπουλος : “Σύγχρονες Αντιλήψεις για την Διαχείριση Κινδύνων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας”

Ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, CEO της EXL Consulting, με την εναρκτήρια ομιλία του: “Σύγχρονες Αντιλήψεις για την Διαχείριση Κινδύνων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας”, στο συνέδριο “Η Εφοδιαστική Αλυσίδα 10 Χρόνια Μπροστά” – “Διαχείριση Κινδύνων Εφοδιαστικής Αλυσίδας”, έδωσε το έναυσμα για έντονο προβληματισμό και γόνιμη συζήτηση με την οποία έκλεισε τον κύκλο Supply Chain Risk Management, ως επικεφαλής του panel.

Διαβάστε Περισσότερα

“…Μία από τις πλέον συνήθεις διαφορές στις αξιώσεις BI είναι o υπολογισμός της κερδοφορίας την οποία θα είχε η επιχείρηση εάν δεν είχε προκύψει η διακοπή εργασιών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης και επιπλέον υπάρχουν διάφοροι ενδογενείς καθώς και εξωτερικοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.”

Μιχάλης Ακάσσης, Οικονομικός Διευθυντής | Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι, EXL Consulting