Η Διαχείριση Κινδύνων είναι μια διαδικασία συστηματικής σκέψης για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων. Τι μπορεί να συμβεί; Πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε; Ποιοι πόροι θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι, εάν συμβεί;
Γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε το μέλλον. Ως εκ τούτου, κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας στη μείωση των επιπτώσεων των απειλών που εκφεύγουν του ελέγχου.
Μια συνηθισμένη φράση από τους επιχειρηματίες είναι: “Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, δουλεύει τόσα χρόνια τώρα!” Ή από μεγάλες εταιρείες: “Τα συστήματα αυτά εφαρμόζονται εδώ και πολλές δεκαετίες, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα!”. Εμείς απλά πιστεύουμε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε την εκ των υστέρων διαπίστωση ως πρόβλεψη.
Δεν χρησιμοποιούμε έτοιμες συνταγές για να παράξουμε νέες λύσεις. Εφαρμόζουμε εξονυχιστική έρευνα: τι, πού, γιατί, πότε, ποιος, πραγματοποιώντας εξαντλητική ανάλυση των συστημάτων, των διαδικασιών, των χώρων εργασίας, των απόψεων, των στάσεων και θέσεων, των οικονομικών, της κουλτούρας, του περιβάλλοντος της αγοράς και κάθε πτυχής της επιχείρησης, προκειμένου να εντοπίσουμε πιθανές απειλές και κινδύνους.
Επιχειρήσεις και οργανισμοί απασχολούν συχνά μαθηματικούς για την ποσοστικοποίηση των κινδύνων τους. Πώς έγινε όμως και όλοι αυτοί οι επιστήμονες δεν προέβλεψαν την πιστωτική κρίση; Ίσως γιατί τα πολλά μαθηματικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την κοινή λογική, το ανοιχτό μυαλό και την πολυετή εμπειρία.
Όταν τίθεται ένα ζήτημα γύρω από την ασφάλιση, όπως το ύψος των ασφαλίστρων, το είδος ή το επίπεδο κάλυψης, συνήθως υπάρχει πάντα κάποιος που γνωρίζει τις απαντήσεις. Θα σας πουν για το δικό τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή για το ασφαλιστήριο ενός φίλου. Μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν, αλλά η βοήθεια αυτή είναι άχρηστη, ίσως και επικίνδυνη. Ό,τι είναι κατάλληλο για μία επιχείρηση σπάνια είναι κατάλληλο και για μια άλλη. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να δώσει κανείς απαντήσεις σε θέματα ασφάλισης με ιστορίες και πληροφορίες του ενός και του άλλου.
Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό την πραγματοποίηση κέρδους, αλλά και την αποφυγή ζημιών. Οι πράξεις ανάληψης κινδύνων μπορεί να είναι διαφορετικής σημασίας από τις πράξεις παράλειψης κινδύνων, αλλά μπορεί να έχουν παρεμφερώς σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να δίνεται έμφαση μόνο στην πραγματοποίηση κερδών αλλά και στην αποφυγή απωλειών. Εκτός αυτού, μια εταιρική στρατηγική πρόληψης ζημιών μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επιτυχής όταν οι ανταγωνιστές ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας.
Η Διαχείριση Κινδύνων είναι ένα συναρπαστικό πεδίο δραστηριότητας. Η συνεργασία με έναν νέο πελάτη είναι σαν το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Αισθανόμαστε την ευθύνη να προστατέψουμε τα έργα ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων. Ό,τι έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα το εμπιστεύονται σε εμάς για να συνεχίσει να υπάρχει μετά από εκείνους και μετά από εμάς. Αισθανόμαστε μέρος του οργανισμού τους και μέρος της επαγγελματικής τους ζωής. Εμπιστεύονται σε εμάς το μέλλον της επιχείρησής τους, το μέλλον της επόμενης γενιάς και της επόμενης. Πώς μπορούμε να τους απογοητεύσουμε;
Ο χώρος της Διαχείρισης Κινδύνων είναι για ανθρώπους παθιασμένους με τη δουλειά τους, διαποτισμένους με την αίσθηση ευθύνης και αποστολής.